fbpx

A gyermekek ritkábban betegszenek meg

Ha az azonosított eseteket vizsgáljuk, akkor az a hibás benyomásunk lehet, hogy a gyermekeket kevéssé érinti a betegség. A betegek között ugyanis a gyermekek aránya valóban igen alacsony.

Egy friss elemzésben 72.000 beteg adatát vizsgálták és megállapították, hogy az összes azonosított eset kb 1-1%-át teszi ki a 10 év alatti és a 10-19 év közötti korosztály. Halálozás 10 év alatt nem fordult elő.

Amit figyelembe kell venni, hogy ezek a publikációk, elemzések kizárólag a beteg embereket vizsgálta. Mivel a gyermekek, szerencsére, csak ritkán mutatnak tüneteket, ezért a betegek között a számuk, nem meglepő módon, alulreprezentált lesz.

A gyermekek ugyanolyan eséllyel fertőződnek meg, mint a felnőttek

Amikor a kutatók (John Hopkins Egyetem) azt vizsgálták, hogy egy beteg kontaktja milyen eséllyel fertőződik meg, akkor azt találták, hogy a gyermekek és a felnőttek között nincsen különbség.

Vagyis a gyermekek ugyanolyan arányban fertőződnek meg mint a felnőttek, de a fertőzött gyermekeknek csak nagyon kis hányada fog tüneteket mutatni.

A vírussal találkozó felnőttek és gyermekek esetében egyformán 7-8% a megfertőződés esélye.

Kimásolom az eredeti hivatkozásból a vonatkozó passzust:

Attack rates were similar across infectee age categories (Table 3), though there is some indication of elevated attack rates in older age groups (Figure 1). Notably, the rate of infection in children under 10 (7.4%) was similar to the population average (7.9%). There was no significant association between probability of infection and age of the index case.

Qifang Bi Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts

Vagyis:

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy

a gyermekek ritkán betegszenek meg, de

a felnőttekhez hasonlóan

szerepük van a járvány terjedésében.

Kemenesi Gábor virológus videóját megosztom a témában:

Szóljon hozzá!