fbpx

Avagy 10 ok a bizakodásra a koronavírus-járvány kapcsán

A világ soha nem volt jobban felkészülve egy pandemia kezelésére!

Ignacio López-GoñiCatedrático de Microbiología, Universidad de Navarra

A fenti idézethez jól illeszkedik a WHO főigazgatójának tegnapi nyilatkozata, miszerint “most, hogy a vírus ennyi országban megjelent, a világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált. Ugyanakkor ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani. A lényeg ugyanis, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a vírusnak” (MTI).

Raszl Iván Facebook bejegyzésében hívta fel a figyelmem Ignacio López-Goñi cikkére, amely eredetileg a The Conversation-ben jelent meg és jól összefoglalja, miért vagyunk jobb helyzetben, mint bármikor a történelem során, hogy sikeresen vegyük fel a harcot egy világjárvánnyal. Az alábbiakban ebből a publikációból idézek.

Íme a 10 jó ok az optimizmusra

koronavírus-járvány

idején:

1. Tudjuk, hogy mivel állunk szemben.

Az első Covid-19 eset 2019 december 31-én került leírásra és január 07-ére már azonosították is a kórokozó vírust. A 10.napra már rendelkezésre állt a vírus genetikai kódja.

Összehasonlításképpen: az első AIDS szindrómás beteg leírását követően több mint két évbe tellett a kórokozó azonosítása.

2. Képesek vagyunk gyorsan azonosítani a kórokozót.

Január 13-a óta rendelkezésre állnak a szükséges laboratóriumi vizsgálatok, klinikai gyanú esetén gyorsan azonosítani lehet a kórokozót.

3. Az esetek 90%-a négy országra korlátozódik és Kínában javulni látszik a helyzet

A Kínában hozott járványügyi intézkedések, az erős kontroll és szoros izoláció, hatékonynak tűnnek a járvány megfékezésében.

Úgy tűnik, hogy országos szinten a járványt még mindig kordában lehet tartani a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó lépésekkel. Az olaszországi helyzettel kapcsolatban bátorító, hogy az ottani vezetés is határozott intézkedéseket rendelt el ((Index)).

4. Az esetek 80%-a enyhe

A betegek 80%-a csak enyhe tüneteket mutat.

5. Egyre többen kigyógyulnak a betegségből

13-szor többen gyógyulnak meg a betegségből, mint ahányan meghalnak. Az idő előrehaladtával a gyógyult emberek aránya egyre nő.

A Kínából jelentett mintegy 80 ezer fertőzött több mint 70%-a már meggyógyult.

6. A gyermekek csak enyhe tüneteket mutatnak

Az összes eset kb 3%-a fordul elő gyermekkorban. A gyermekek esetében, szerencsére, extrém ritka a súlyos kórlefolyás, halásos megbetegedés egy-egy esetben fordult elő ebben a kórcsoportban. 40 éves életkor alatt a mortalitás 0.2%.

Ugyanakkor az enyhe tünetek következtében a gyermekek esetében a betegség észrevétlen maradhat, ugyanakkor a tünetmentes hordozók szerepet játszhatnak a fertőzés terjedésében. Az összezárt gyermekközösségekben gyorsan terjedhet a vírus – ezért vezettek be iskolai korlátozást egyre több országban.

7. Bár eszközök felületén hosszan túlélhet, ugyanakkor könnyen el is pusztítható a vírus.

Alkoholos felületi fertőtlenítők hatékonyan pusztítják el a vírust.

8. A tudományos élet rajta van a megoldáson - globális az összefogás

Március 10-én az orvosi tudományos cikkeket gyűjtő Pubmed nevű oldalon már közel 500 közlemény érhető el a témában. Több mint 1000 szerző osztotta már meg tudományos eredményeit a témával kapcsolatban.

Összehasonlításképpen, 2003-ban, a SARS járvány idején egy év alatt fele ennyi tudományos közlés született.

9. Úton van a vakcina - szuper gyorsasággal dolgoznak a megelőzés lehetőségén

Közel 10 munkacsoport is dolgozik független projektekben azon, hogy kidolgozzák a vírus elleni hatékony vakcinát, ami a megelőzés eszköze lehetne. Bizonyos készítményekből már rendelkezésre állnak a “prototípusok”, az első humán gyógyszerkipróbálás már tavasszal megindulhat.  Év végére, év elejére prognosztizálják az első vakcina elérhetőségét a szélesebb populációnak.

10. A vírus ellenes gyógyszeres kezelésen szintén nagy erőkkel dolgoznak

Kínában több tucat gyógyszerkipróbálás van folyamatban. Az korábbi SARS járvány idején előzetes eredmények állnak rendelkezésre az egyébként ebola ellen kifejlesztett gyógyszerrel kapcsolatban, remdesivir a neve. Laboratóriumi körülmények között (úgynevezett in vitro kísérletekben –  vagyis ezekből az eredményekből nem szabad direkt következtetéseket levonni az emberi alkalmazásra!) hatékonynak bizonyolult a COVID-19 ellen mind a remdesivir, mind a malária elleni chloroquine nevű készítmény.

Érdekesség, hogy a gyógyszerkutatásban alkalmazták a mesterséges inteligenciát is, pl a baricitinib nevű hatóanyag kiválasztása során. Valóban elképesztő erőforrások, technikák kerültek bevetésre.

11. Az én tizenegyedik okom az optimizmusra 🙂

Megható olvasni olasz kollégáink beszámolóit az elkeseredett harcról amit a vírus ellen vívnak. Az első 10 pont és az ő emberi helytállásuk jól példázza, hogy mind helyi-, közösségi-, mind kormányzati-, illetve globális szinten milyen erős összefogás körvonalazódik a COVID-19 járvány kapcsán.

Reméljük, hogy a születőben lévő tudományos eredmények hamarosan tényleg hatékony fegyvert, fegyvereket adnak a kezünkbe, és reméljük, hogy ezek a gyógyszerek és vakcinák minél hamarabb elérhetőek is lesznek. Nem csak a fejlett világ számára. (Ajánlom még mindenki figyelmébe Bill Gates remek írását a New England Journal of Medicine-ben, amelyben a koronavírus-járvány kapcsán (amelyet az évszázad járványának nevez) a szegény országok megsegítésére szólította fel a gazdag államokat.)

Szóljon hozzá!