Egészségügyi ellátás menete a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika reumatológia részlegén

– 2020.03.27-től visszavonásig érvényes –

 

Készítette: Dr. Ponyi Andrea, Dr. Constantin Tamás

Frissítés: 2020. 05.13.

Májusban változtak a járványügyi intézkedések. Bár ezek közül sok érintette az egészségügyi ellátás szabályait is – erről olvashattak, hallhattak a híradásokban is -, szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a járvány kezdete óta elsődleges feladatunk nem változott: biztosítanunk kell a szakmailag indokolt és biztonságos betegellátást, ugyanakkor a fertőzés terjedését meg kell akadályozzuk és a nálunk kezelt igen sérülékeny gyermekeket meg kell védjük.

Mi eddig is itt voltunk és ezután is itt leszünk, ha szükségük lesz ránk!

A legutóbbi miniszteri utasítás elsősorban a távkonzultációt ajánlja, az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra pedig előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írja elő.

 • A Klinikára történő belépés során láz- és rizikó felmérést végzünk.
 • Egy gyermeket csak egy szülő kísérhet.
 • Belépés során kötelező a kezek fertőtlenítése, fertőtlenítőszert a bejáratnál biztosítunk.
 • A belépést követően pedig kötelező a maszk helyes viselése a Klinika egész területén. Kisgyermekek esetében ettől eltekinthetünk, de meg szeretnénk jegyezni, hogy a picik is megszokják a maszk viselését, ha ezt már otthon gyakorolják. Kérjük, hogy a maszkot a szabályoknak megfelelően viseljék, az orr alá engedett, csak a szájat takaró maszknak nincs védő hatása. A maszknak az orra pontosan kell illeszkednie és azt teljes egészében fednie.
 • Készítsék fel a gyermeket arra is, hogy a személyzet is maszkot fog viselni. Ez a gyermekgyógyászati ellátást különösen megnehezíti, bár a maszkos emberek látványához is egyre jobban hozzászoktak a gyermekek is.
 • Egy óra alatt legfeljebb négy beteget tudunk fogadni. Kérjük, pontosan érkezzenek. Most nincs rá lehetőség, hogy órákkal korábban már a rendelő előtt ülve várakozzanak. A beléptetés körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, ezt vegyék figyelembe.
 • Kérjük, hogy a Klinikán tartsák be a másfél méteres távolságtartás szabályát. Ezt, ahol szükséges, feliratokkal, jelzésekkel is segítjük.
 • Az osztály és ambulancia helyiségeit rendszeresen fertőtlenítjük, takarítjuk.

Hogyan tudok időpontot kérni?

Ha még nem járt nálunk, vagy rosszabbodtak a gyermek panaszai, tünetei a legutóbbi kontroll óta és soron kívüli vizsgálatot szeretne kérni, akkor személyes megjelenés előtt keressen minket és egyeztessünk.

Kérjük, elsősorban e-mailen keressenek minket. Írják le a gyermek nevét, TAJ számát, korábbi vizsgálatok eredményeit röviden foglalják össze, lehetőség szerint csatolják a leletet és adják meg a telefonszámukat.

E-mail címünk: gyermekreumatologia@gyerekklinika.com

Szükséges-e előzetes negatív szűrővizsgálat eredménye, hogy fogadjanak a Klinikán?

NEM!

Korábban megjelent egy rendelkezés, amely a kockázatos beavatkozások között említette a biológiai terápiát, ezt azóta, jelzésünkre, módosították.

Magas kockázatú ellátást – minden aerosol-képződéssel járó beavatkozást – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad  csak nyújtani. Azaz, minden ilyen esetben kötelező lesz a beteg tesztelése, éppúgy, mint a kórházi felvételre kerülő betegeknél, illetve az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is.

Minden kórházi felvételre kerülő beteg esetében végzünk szerológiai szűrést, illetve ennek pozitivitása vagy kockázatos beavatkozás esetén, illetve, ha COVID-19 betegség merül fel, akkor PCR szűrést is végzünk.

Vagyis: a hozzánk érkező betegeknek nem kell magukkal hozniuk semmilyen előzetes koronavírus teszt eredményt. Abban az esetben, ha szükség lesz a vírus kizárására, akkor a teszt elvégzéséről a Klinika gondoskodik. Az elektív ellátásra érkező pácienseket arra kérjük, hogy amennyiben a befekvést megelőző héten közvetlen kontaktusba kerültek bizonyítottan vagy feltételezetten COVID-19 pozitív beteggel vagy 38 fok feletti lázuk volt, köhögéssel, nehézlégzéssel küzdöttek, azt telefonon jelezzék kezelőorvosuknak, hogy egyedi döntést hozhassunk tesztelésükről és kezelésükről!

Biológiai terápiában részesül a gyermekem: szükséges-e rendszeresen szűrni COVID-19-re?

Természetesen minél több szűrés történik, az annál hasznosabb közösségi szinten, azonban a nemzetközi reumatológiai ajánlások alapján nem tartjuk szükségesnek a szűrő jellegű vizsgálatokat kizárólag a reumatológiai alap-betegség vagy az anti-reumatikus kezelés alapján indokolva.

Telemedicina

Telefonon, e-mailben, skpype-on sok mindent meg tudunk beszélni. Amennyiben nem szükséges személyes vizsgálat (ez közös döntés a szülőkkel), akkor éljenek a kollégáim által felkínált lehetőségekkel.

Lehetőség van privát online rendelés-en is résztvenni.

Kontroll vizsgálat

A szakrendelésre előjegyzett biológiai terápiában részesülő kontrollra előjegyzett betegeinket legkésőbb az adott rendelés napja előtti munkanapon kollégánk fogja felkeresni telefonon: egyeztetünk Önökkel a gyermek állapotáról, panaszairól és gyógyszereiről, valamint meghatározzuk, hogy személyes megjelenés indokolt és lehetséges-e.

Kérjük, a megnövekedett telekomunikációs feladatok miatt egyenként ne érdeklődjenek a kontroll vizsgálatokról, mi fogjuk keresni Önöket! 

Kollégáink roppant leterheltek, legkésőbb a korábban kiadott kontroll időpontja előtti napon keresni fogjuk Önöket.

Mikor szükséges a vizsgálat?

 • állapotromlás esetén
 • magas betegségaktivitás esetén

Mikor nem szükséges személyes orvosi vizsgálat?

 • amennyiben tünetmentes
 • amennyiben nem romlottak a panaszai
 • alacsony betegségaktivitás esetén
 • amennyiben telemedicinával megnyugtatóan megoldható a beteg kontrollja.

Mikor lehetséges a vizsgálat?

 • sem a beteg, sem a hozzátartozója nem volt kontaktja COVID fertőzésben szenvedő személynek
 • a gyermek közvetlen környezetében nincsenek halmozottan jelentkező lázas betegségek
 • a vizsgálatra mind a betegnek, mind a hozzátartozónak csakis láztalanul és hurutos (nátha, köhögés), valamint emésztőszervrendszeri tünetektől (hányás, hasmenés) mentesen szabad érkeznie.

A vizsgálat előre egyeztetett időpontban történhet, helyszíne a reumatológiai ambulancia. 

Kérjük, gyermekét készítse fel arra, hogy a személyzet a találkozás alkalmával maszkot és kesztyűt fog viselni.

Az ambulancia egy új, tágas helyiségbe költözött,

bővítettük az adminisztrációs kapacitást

és a tele-medicina lehetőségeket, csatornákat.

Végre önálló iroda-helyiségbe költözhetett a biológiai terápiás regiszterünk és a hatékonyabb off-label ügyintézést tudunk végezni. Vagyis az ambuláns ellátásban a járvány előtti időszakhoz képest is nagyobb rendelő kapacitással bírunk – köszönhetően az elmúlt hónapok fejlesztéseinek.

Ezzel együtt jóhírként szeretnénk megosztani:

az osztályunkon növelni tudtuk kórtermeink számát is.

Az osztály ismét az eredeti helyén találják: a 9-es épületben, a második emeleten. És újra üzemel a kis-kórtermünk 🙂

Fontos! Tartós bentfekvésre szoruló kis betegeink a Klinika mátrix osztályán kerülnek elhelyezésre. Azon betegeink pedig, akik esetében nem kizárható a COVID-19 fertőzés, az úgynevezett intermedier osztályon kerülnek elhelyezésre amíg a COVID statusok ki nem derül. Szükség esetén munkatársaink részletesen mindent el fognak magyarázni.

Az új ambulanciát közvetlenül a régi rendelő mellett fogják találni, a kijárat felé.

Ha szembe fordulnak a régi rendelő bejáratával, akkor balra az első ajtó lesz a reumatológia ambulancia.

Gyógyszerkiadás menete

A biológiai terápiában részesülő és csak gyógyszerkiadásra érkező betegekkel Hargitai Gabriella asszisztens fogja felvenni a kapcsolatot, legkésőbb a tervezett kiadás előtti munkanapon és pontosítja a gyógyszerkiadás időpontját és módját.

A veszélyhelyzet idején a biológiai terápiák kiadása egy hónap terápiás dózis helyett 3 havi dózis lehet az orvos döntése alapján. Ez akkor lehetséges, amennyiben a rendelt gyógyszer megérkezik hozzánk. RoActemra esetében várhatóan a gyártó mindenki számára csak 1 havi mennyiséget tud jelenleg szállítani. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél ritkábban jöjjenek, de ennek is vannak korlátai – kérjük fogadják el a javasolt mennyiséget.

Telefonon mindig tájékoztatni fogjuk a szükséges következő lépésről. 

A gyógyszerátvétel a korábban megadott napon, a Tűzoltó utca 9. szám alatt lehetséges, előre meghatározott és telefonon egyeztetett időpontban. Kérjük az időpontot nagyon pontosan betartani. Mindenkivel felvesszük a kapcsolatot és egyeztetünk, ebben türelmüket kérjük, mi fogunk telefonon jelentkezni. 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a gyógyszerkiadás helyszíne megváltozott: a Tűzoltó utca 9. számnál helyeztük el az ideiglenes gyógyszerkiadó helyiséget, ahol munkatársunk várja Önt. Amennyiben várakozni szükséges, kérjük azt a bejárati ajtó előtt, a járdán tegyék meg, egymástól minimum 2 méteres távolságot tartva, ezt a járdán egyértelmű jelzés segíti. A Tűzoltó utca 9. szám előtt 30 méteres terüelten közterülethasználati jogot kaptunk, ezt az egyéb gyalogos forgalom elől lezártuk.

Kérjük, hogy csakis olyan családtag érkezzen a gyógyszerkiadásra, aki teljesen egészséges (láztalan, nem hurutos, nem köhög és nem volt kontaktja COVID fertőzésben szenvedő betegnek). Kérjük, saját védelméről szükség és lehetőség szerint gondoskodni szíveskedjenek (maszk és kesztyű). 

A korábban kiadott receptet nem kell magukkal hozniuk és aláírniuk sem szükséges a gyógyszerkiadás során, annak tényét gyógyszerészünk fogja Önök számára igazolni.

A gyógyszerkiadó pultnál az eszköz és anyagáramlás csak az ügyfél irányban lehetséges. 

A gyógyszerkiadás gyorsítása és gördülékenysége érdekében kérdéseiket, kéréseiket a telefonos egyeztetés alkalmával vagy e-mailen tegyék fel – ügyintézésre nem lesz lehetőség. Igazolások, receptek, egyéb kérések teljesítése a gyógyszerkiadás alkalmával nem lehetséges, ebben megértésüket és együttműködésüket kérjük és köszönjük. 

Kivétel: háziorvos által kiállított útiköltség igazolás szignálása, pecsételése.

Egyéb tudnivalók

Laboratóriumi vizsgálatok:

Laboratóriumi kontroll (vérkép, máj- és vesefunkció, We, CRP): bázisterápia (methotrexat, szalazopyrin, leflunomid), illetve biológiai terápia (Enbrel, Humira, RoActemra, Orencia, Kineret, Ilaris) mellett, amennyiben az utolsó lelet eltérést nem mutatott, elegendő 3 havonkénti laboratóriumi kontroll.

Újonnan indított gyógyszer esetében az indítás után 1 hónappal, majd 3 havonta szükséges laborkontroll. 

Infúziós RoActemra kezelés subcutanra történő cseréje esetén kezdetben havonta (összesen 3 alkalommal), majd amennyiben az utolsó leleten minden rendben van, utána 3 havonta szükséges laboratóriumi vizsgálat.

Ezek a laboratóriumi vizsgálatok SÜRGŐSSÉGI vizsgálatnak minősülnek!

TBC szűrés

A tüdőgyógyász kollégákkal konzultálva a TBC szűréseket újraindítottuk. A vizsgálatokat a Klinikán végezzük el. 

Jó hír, hogy újra intézeten belül elérhető a Quantiferon teszt, ezért nem kell még egy másik rendelést is meglátogatni.

Félévente végzünk Quantiferon tesztet és évente mellkas rtg vizsgálatot.

Igazolások

A normatív támogatású receptet elektronikusan a felhőbe is (bármelyik patikában a gyermek TAJ kártyájával kiváltható), az egyéb recepteket postán tudjuk küldeni. 

Igazolások elküldése is postán lehetséges, kérjük vegyék azonban figyelembe, hogy az ügyintézési időnk jelentősen meghosszabbodott. 

Emelt összegű családi pótlék meghosszabbítása – kérjük megbélyegzett, megcímzett válaszborítékkal küldjék meg számunkra az Államkincstár határozatát, a kitöltött új űrlapot és visszaküldjük a hosszabbítást.

Szakorvosi javaslat automatikusan meghosszabbodik, nincs vele teendője.

Útiköltség igazolást csak a személyes vizsgálaton megjelenő betegek számára tudunk kiállítani. Amennyiben gyógyszerkiadásra érkezik és útiköltség igazolásra van szüksége, azt kérje a háziorvos kollégától.

Szemészeti szűrés

Kinél szükséges továbbra is és kinél halasztható a szemészeti vizsgálat?

Azon ANA negatív, szemészeti szempontból panasz- és tünetmentes JIA-s betegekben, ahol a kórlefolyás során eddig uveitis sosem jelentkezett, a szemészeti szűrővizsgálat előnyei és kockázatai mérlegelendőek. A vizsgálat halasztása javasolt.

Azon ANA pozitív, szemészeti szempontból panasz- és tünetmentes JIA-s betegekben, ahol a kórlefolyás során eddig uveitis sosem jelentkezett, a szemészeti szűrővizsgálat előnyei és kockázatai mérlegelendőek. 3 havonta javasolt szemészeti szűrés.

Azon ANA pozitív, szemészeti szempontból panasz- és tünetmentes JIA-s betegekben, ahol a kórlefolyás során uveitis korábban már jelentkezett, a szemészeti szűrővizsgálat 3 havonkénti folytatása javasolt, de előnyei és kockázatai mérlegelendőek.

Aki aktív uveitis miatt lokális szteroidos kezelést igényel, ott az ellenőrző vizsgálat nem maradhat el.

Csak uveitis miatt gondozott beteg esetében a szemészeti vizsgálat gyakorisága a szemész döntése alapján történik.

Amennyiben az alábbi szemészeti panaszok jelentkeznek a vizsgálat indokolt lehet:

 • látóélesség csökkenése 
 • szemvörösség
 • fényérzékenység (gyakori hunyorgás, könnyezés)
 • pupilla/szembogár reakciója megváltozik (sötét szobában a szemébe világítva megfigyelhető-e a szembogár összehúzódása?)
 • úszkáló homályok észlelése

Szemészeti vizsgálat helyszíne

Szűrővizsgálatot bármelyik szemészeten, ahol réslámpás vizsgálat rendelkezésre áll, el lehet végeztetni.

Aktív kezelés alatt álló betegek gondozását a kezelő-centrum folytassa.

Tisztelt Szülők, kedves Betegeink!

Valamennyiünk érdeke, hogy a járványt még jelen stádiumában megfékezzük, kiteljesedését megakadályozzuk. Kérjük Önöket, hogy saját és embertársaik érdekében fenti intézkedéseinket fogadják megértéssel. Kérjük, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítva működjenek együtt Munkatársaimmal saját és betegtársaik egészségének védelmében!