fbpx

“Jobban kell vigyáznom a gyermekemre most a koronavírus-járvány idején? Mennyire van veszélyben?"

Nap mint nap kapjuk az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket az aggódó szülőktől arra vonatkozóan, hogy a Covid járvány mennyire érinti a kezelésben részesülő reumatológiai betegeket.

Dr. Horváth Zsuzsanna

Az alábbiakban Horváth Zsuzsanna kolléganőmmel közös írásunkat osztom meg.

Koronavírus-fertőzés gyermekkorban

Mielőtt a reumatikus betegségben szenvedő gyermekekre térünk, röviden ismertetjük, mit tudunk általánosságban a gyermekkori COVID-19 betegségről.

1. Ritka

Az összes COVID-19 beteg körülbelül 1-2%-át teszik ki a gyermekkori esetek.

2. Kevésbé súlyos

Gyermekek fertőzése az esetek jelentős részében nem is okoz tüneteket, ők tünetmentes hordozók. Akik mégis betegek lesznek, többnyire enyhe panaszoktól szenvednek, felső-légúti hurut, orrfolyás, torokfájás/torokgyulladás, köhögés tüneteit mutatják. Gyermekkorban nem ritka, hogy a betegség bélhurut képében jelentkezik, a gyermeknek hasmenése, esetleg, hányingere, hányása van. Előfordulhat még izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat és nagyon jellegzetes az íz és/vagy a szagérzés elvesztése. Ez utóbbi panasz esetében szinte biztos, hogy koronavírus-fertőzéssel állunk szemben, a többi viszont nem specifikus tünet, vagyis nehezen elkülöníthető egyéb vírusfertőzésektől. A gyermekek felének van csak láza, többségüknek csak hőemelkedése van.

A tüneteket mutató gyermekek körülbelül 1-5%-ában alakul ki az ún sokszervi gyulladásos tünetegyüttes, amelyre leginkább a Kawasaki szindróma tünetei jellemzőek. Ez egy nagyon ritka szövődménye a betegségnek, részletesen ismertettem egy korábbi előadásomban.

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint a tünetek miatt kórházba került gyermekek 7%-volt csak olyan súlyos, hogy intenzív osztályos kezelésre volt szükség. Melyek voltak a gyermekkorban meghatározható rizikófaktorai a súlyos kórlefolyásnak?

  1. 1 hónap alatti életkor
  2. komplex fejlődési rendellenesség, fejlődés súlyos elmaradása
  3. súlyos szervi károsodással/betegséggel élő gyermekek (súlyos tüdő és szívbetegségek)
  4. kóros kövérség (elsősorban, ha nem kezelt magasvérnyomással is társult)

Nem volt összefüggés az immunszuppresszív terápia és a intenzív osztályos elhelyezés szükségessége között (vagyis az ilyen kezelésben részesülő gyermekek nem kerültek nagyobb valószínűséggel intenzív osztályra súlyos COVID miatt).

3. Kevésbé fertőz?

Úgy tűnik, hogy a gyermekek nehezebben fertőzik a felnőtteket, mint a felnőtek egymást. A fertőzött családok mindössze 10%-ában volt az index-beteg gyermekkorú. A tanárok nagy valószínűséggel könnyebben kapják el egymástól vagy más felnőttektől a fertőzést, mint a gyermekektől.

Koronavírus-fertőzés és reuma

Mivel ez a típusú koronavírus új vírus, a Covid-19 pedig egy új betegség, eddig nem rendelkeztünk elegendő adattal ahhoz, hogy határozott és megnyugtató válaszokat tudjunk adni, sőt, ellentmondásos információk, akár még álhírek is terjedtek a betegséget illetően.

Az ismereteink a Covidról azonban napról napra gyarapodnak, így az eddigi tapasztalatok és adatok alapján, nemzetközi szakértők bevonásával az Európai Reumatológiai Társaság (EULAR) végre megalkotta ajánlásait a reumatológiai betegségek gondozását illetően a Covid-helyzet vonatkozásában. Az ajánlás praktikus irányvonalakat ad reumatológusok, betegek, családjaik és Covid-betegeket kezelő orvosok számára. Ebből emelünk ki néhány, betegekre vonatkozó fontos részletet.

1. Nem gyakoribb

Mai napig nincs bizonyítékunk arra, hogy a reumatológiai betegek nagyobb valószínűséggel kapnák el a koronavírust, továbbá arra sem, hogy amennyiben elkapják, súlyosabb kimenetelű lenne a betegségük. Korábban az volt az álláspont, hogy mivel az autoimmun, főleg az immunszuppresszív kezelésben részesülő betegek bizonyos fertőzésekre fogékonyabbak lehetnek, a Covid is veszélyesebb lehet számukra. Azonban a nemzetközi adatok azt igazolják, hogy nincsen nagyobb Covid kockázat az ő esetükben. Ebből következik az is, hogy nem kell “jobban vigyázni” rájuk, mint más gyermekekre, természetesen a megfelelő higiénés és megelőző szabályok betartása mellett.

2. Az alkalmazott terápiát folytatni javasolt

Reumatológiai betegeknek ajánlott a beállított gyógyszereiket (non-szteroid gyulladásgátlókat, szteroidokat, bázis gyulladáscsökkentőket, biológiai terápiát stb.) változtatás nélkül tovább szedni a járványveszély alatt is. Nem jelent nagyobb kockázatot az immunszuppresszív kezelés, sem a vírussal való megfertőződésre, sem pedig igazolt Covid fertőzés esetén a betegség súlyosabb lefolyására.
Itt kell megemlíteni, hogy az immunszuppresszív gyógyszerek között is van különbség. Vannak szerek, amelyek csak kismértékben befolyásolják az immunrendszer működését (pl. hydroxichloroquin, szulfaszalazin), a biológiai terápiák pedig specifikusan,  a védekező rendszer egy-egy elemét blokkolják csak, a többi részét érintetlenül hagyják.

3. Szociális távolságtartás

A járványveszély idejére,  stabil betegség esetén, a rendszeres vérvételek és személyes reumatológiai kontrollok elhalaszthatók, max. 6 hónapra. Erre az időszakra telemedicinális vizitek ajánlottak.
Természetesen,  aktív betegség vagy gyógyszerbeállítás esetén – egyéni elbírálás és kockázatbecslés alapján – soron kívüli vizitekre kerülhet sor. Ebben az esetben szükséges a megfelelő, fertőzést megelőző higiénés szabályok betartása.

4. Teendők igazolt Covid-betegség esetén

Krónikus ízületi gyulladás diagnózisa és stabil alapbetegség mellett igazolt koronavírus-fertőzés esetében javasolt a kezelés átmeneti megszakítása (beleértve a methotrexatot, az Enbrelt, a Humirát, az Orenciát, a RoActermrát).
Szisztémás autóimmun betegség esetében (SLE, dermatomyositis, scleroderma) a beállított kezelés folytatásáról vagy leállításáról a reumatológus dönt, egyéni elbírálás alapján.  Nem ajánlott automatikusan leállítani a bázis gyógyszereket,  azonban ha a beteg remisszióban van, ez a lehetőség mérlegelhető.
Nincs okunk azt feltételezni, hogy Covid-pozitív reumatológiai betegek nagyobb eséllyel kerülnek súlyos állapotba, csak a  bázis gyógyszereik miatt. Sőt, néhány gyógyszer akár védő hatású is lehet a kialakuló citokinvihar ellen (pl. hydroxi-chloroquin, tocilizumab).
A hosszútávú szteroidkezelés folytatása mindenképpen javasolt, már csak azért is, mert a szteroidkezelést nem lehet hirtelen abbahagyni, elvonási tüneteket okozhat. Amennyiben gyermeke szteroid, mycophenolate-mofetil, anakinra (Kineret) kezelésben részesül és koronavírus-fertőzése igazolódik, lépjen kapcsolatba a gyermek kezelőorvosával.
A korábbi híresztelésekkel ellentétben a non-szteroid gyulladásgátlók (pl. ibuprofén) kockázat nélkül használhatók.
Amennyiben állapotrosszabbodást tapasztal, azonnal forduljon Covid-ellátó szakemberhez.
Amennyiben súlyos Covid-betegség miatt kórházi ellátásra szorul a beteg, helyi Covid-kezelési protokollokat javasolt követni. A kezelő orvos szükség  esetén a reumatológust is bevonja az ellátásba.

4. Megelőzés

Javasolt a reumatológiai betegeknek a kötelező és az ajánlott (főleg a pneumococcus és az influenza elleni) védőoltásokat beadatni.

Külön ki szeretnénk hangsúlyozni az INFLUENZA elleni védőoltás fontosságát. Az influenza szövődményeinek kockázata, a koronavírus-fertőzéssel összehasonlítva, egyelőre jóval magasabbnak mondható gyermekreumatológiai kórképek esetében. Mind a gyermek, mind a család influenza ellen oltandó.

Iskolába menni, vagy otthon maradni?

Az esetek döntő többségében a reumatikus betegségben szenvedő gyermekek alacsony rizikócsoportba tartoznak, vagyis az általános járványügyi intézkedéseknek megfelelően kell járni iskolába vagy kell áttérni online oktatásra.

A kontakt oktatás elmaradásának számos káros hatása ismert, mind a tanulás hatékonysága csökken, mind a szociális, illetve pszichológiai veszélyei nem elhanyagolhatóak.

Kik tartoznak a magas rizikócsoportba?

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása mellett nem javasoljuk a közösségbe járást (beleértve az iskolát is).

Nem járhat a gyermek iskolába, ha az alábbi terápiák valamelyikét alkalmazzák:

  1. cyclophosphamid
  2. rituximab
  3. folyamatos szteroid kezelés

Nem járhat a gyermek iskolába az alábbi diagnózisok esetén:

  1. közepes vagy magas aktivitású szisztémás JIA, SLE, dermatomyositis, érgyulladás (vasculitis)
  2. ha súlyos szervi károsodással jár az alapbetegsége (légzésfunkció beszűkülése, vagy szív-, veseelégtelenség)

Közepes rizikójú betegek csoportja

Amennyiben az Ön gyermekének kezelése során kettőnél több immunmoduláns gyógyszert kombinációban kell alkalmazni, akkor a Covid-betegség rizikóját közepesnek tatjuk, egyedi mérlegelés szükséges – konzultáljon kezelőorvosával.

Nem kell figyelembe venni a kombinációs kezelés rizikóbecslése során a szulfasalazin (Salazopyrin) és a hydroxychloroquine (Delagil) nevű gyógyszereket.

Iskolába kéne mennünk, de félek - mit tegyek?

Természetesen megértjük és támogatjuk a családokat, hogy ebben a mindannyiunknak nehéz helyzetben meghozhassák a saját döntésüket. Előfordulhat, hogy az alacsony vagy közepes rizikójú betegek esetében is olyan fokú szorongást okoz a pandémia, hogy nem képesek feladataikat ellátni. Ha úgy érzi, hogy segítségre szorulnak a mindennapok menedzselésében, akkor konzultáljon a gyermek kezelőorvosával.

Hogyan védekezhetünk az iskolában?

Minden híreszteléssel szemben a maszkok alkalmazása biztonságos és hatékony. 2 éves életkor felett a gyermekek meg tudják tanulni használatukat és jól tolerálják azt. Ezen kívül a sokat emlegetett kézmosás és a távolságtartás segíthet a fertőzést megelőzni.

Tudjuk, hogy ezek a védekező intézkedések sokszor bosszantóak, sokszor feleslegesnek tűnnek, előfordul, hogy úgy érezzük, belefáradtunk ebbe az egészbe.

Amit viszont el kell fogadnunk: az iskolák nyitvatartása mindannyiunk közös érdeke. És most nincs más eszközünk, ezekkel a lehetőségekkel kell élnünk. “Ha szeretnénk iskolát a gyerekeinknek, és a munkahelyre való bejárás lehetőségét, és nyitott boltokat es szolgáltatásokat, színházt és mozit is talán, és ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között” – ehhez pár szabályt be kell tartani. A ‘teljes lezárás’ és a ‘mindent szabad’ között kell most megtalálni az egyensúlyt.

Nyilatkozat

A fenti írás az általános tájékoztatást szolgálja. Minden eset egyedi, amennyiben bizonytalan a gyermek kezelésével kapcsolatban, kérem, forduljon a kezelőorvosához.

Szóljon hozzá!