fbpx

A gyermekreumatológiai kórképek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak gyermekkorban. A rendkívül sokszínű autoimmun betegségek közül a legnagyobb számban a krónikus ízületi gyulladások (juvenilis idiopathias arthritis, röviden: JIA) fordulnak elő.

Hatásos kezelés mellett a gyulladásos folyamat kontrollja megakadályozza az ízületi eróziót és a betegek teljes értékű életet élhetnek.

Az alapbetegség, illetve a kezelés immunmoduláns hatása miatt ugyanakkor a fertőző betegségek kialakulásának kockázata, az egészséges gyermekekkel összehasonlítva, magasabb.

Ezért nagyon fontos a reumatikus betegségben szenvedő gyermekek kezelése során nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre: hatékony, megfelelő immunológiai választ kiváltó és biztonságosan adható védőoltások alkalmazása a terápia fontos elemét képezik.

Néhány évvel ezelőtt még számos kérdés felvetődött az autoimmun betegségben szenvedők immunizálása/oltásai kapcsán: a kezelés és a betegség miatt fennálló immunszuppresszió, illetve az immunrendszer megváltozott működése miatt hogyan változik a védőoltások hatékonysága? Eltér-e az oltások biztonságossága az egészségesekben tapasztalhatóaktól? Milyen hatást fejt ki a vakcináció az alapbetegségre, fokozza-e annak aktivitását?

Az Európai Reuma Ellenes Liga (European League Against Rheumatism, EULAR) munkacsoportja összegezte a fenti kérdésekre adható tudományos válaszokat, majd 2011-ben közölte a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő betegek vakcinációjára vonatkozó ajánlásait. Ez az irányelv az akkor rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján (ez 27 tanulmányt jelent), 15 ajánlást fogalmazott meg. Az Esernyő című e-könyvben ezeket az ajánlásokat fordítottuk le, foglaltuk össze és próbáljuk megmagyarázni a részben laikus közönségnek. Az ajánlásokat kiegészítettük a WHO fertőző betegségekről szóló ismertetőivel.

Miért egyedülálló az ESERNYŐ című e-könyv?

  • a védőoltási ajánlásokon túl

  • az autoimmunitás és

  • a kezelések részletes ismertetése mellett

  • a leggyakoribb fertőző betegségeket is bemutatjuk

  • közel száz lábjegyzet segítségével elmagyarázva

Az alábbi gombra kattintva epub formátumban ingyenesen letöltheti az Esernyő című e-könyvet.

A jelen kiadványban megtalálható információk kizárólag általános tájékoztatási célt szolgálnak, amely nem helyettesíti az orvosi tanácsadást. AMENNYIBEN EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁJA VAN, KÉRJÜK, AZONNAL LÁTOGASSA MEG KEZELŐORVOSÁT. A szerzők, a szerkesztő és a szerzői jogtulajdonos nem vállalnak felelősséget az esetlegesen hibásan vagy tévesen megjelenő információkért.

Szóljon hozzá!