fbpx

A mozgás szerepe Juvenilis Idiopátiás Artritisz (JIA) kezelésében

A gyermekkori ízületi gyulladást a mozgásszervrendszer fájdalma, az ízületek duzzanata, az izomzat gyengülése és az ízületi mozgástartomány beszűkülése (kontraktúra kialakulása), mozgáskorlátozottság jellemzi. Ezért a kezelés elengedhetetlen részét kell képeznie a mozgásterápiának.

Oligoarthritisnek nevezzük, amikor kevesebb mint 4 ízület gyulladásával jár a reumás betegség.

Polyarthritis, vagyis a sokízületi gyulladás képe látható a fenti felvételen.

A JIA-ban szenvedő gyermekek

számára nagyon fontos,

hogy aktív hétköznapokat éljenek.

A rendszeres mozgás az, amely az ízületek és az izmok számára biztosítani tudja a megfelelő funkcionalitást (működőképességet). A gyermekek fájdalmas ízületeik mozgatását igyekeznek elkerülni, izmaik ezáltal gyengülnek, s még több fájdalom generálódik az ízületekben, és az ízületeken kívül.

Fontos, hogy a gyermekeknek nem kell lemondaniuk a sportolásról betegségük miatt. Specifikus izomerősítő feladatokkal az általános erőnlétet, és az izmok erősödését fokozzuk, ezáltal az ízületek védelmét, egészséges működését tudjuk elősegíteni. A gyerekek akár egyéni, akár csoportos mozgást is végezhetnek: úszhatnak, táncolhatnak, biciklizhetnek. Biztatni kell őket, hogy vegyenek részt a testnevelés órákon, s ha nehézséget okozó feladattal szembesülnek, akkor egyénre szabott gyakorlatokkal válthatják ki azokat.

Ezáltal a gyermekek

nem kerülnek ki társközösségükből,

nem maradnak ki a társaikkal/barátaikkal végzett aktív programokból.

Mi történik a gyógytorna-foglalkozáson?

Az alapos állapotfelmérést követően egy maximálisan egyénre szabott kezelési programot állítunk fel. A fizioterápiás kezelési terv felépítése és menete nagy mértékben függ a tünetek jellegétől, intenzitásától, súlyosságától (például izomgyengeség-, ízületi mozgástartomány beszűkülés-, fájdalom fokától), illetve a gyermek aktuális fizikális állapotától.

A kontraktúrákat manuálisan, nyújtó-lazító technikákkal oldjuk, a tornák elengedhetetlen része ezenkívül a mélyizomzat (az úgynevezett “core” izmok) erősítése, valamint a tartáskorrekció és az izmok nyújtását célzó gyakorlatok végzése is. A vizsgálat során felmért, gyengébb izomcsoportok erősítését célzó feladatok ismétlésszámát fokozatosan növeljük. Ha a gyermek torna után, vagy másnap fájdalmat jelez, nem kell megijedni, mert ez azt jelenti, hogy izmai hatékonyan dolgoztak, az erősödés folyamata elkezdődött 🙂

Kérjen időpontot!

Kérjen időpontot és tapasztalja meg a Mozgás Szabadságát!

Időpont

Szóljon hozzá!