fbpx

Ízületi fájdalom gyermekkorban - mikor forduljunk gyógytornászhoz?

Tudta, hogy gyermekkorban is a leggyakoribb panaszok egyike a mozgásszervi fájdalom? A fertőzések, a lázas betegségek, a balesetek után az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka gyermekorban is a mozgásszervi fájdalom, legyen az ízületi fájdalom, izom-, végtag-, hát- vagy nyaki fájdalom. 14 éves korig a gyermekek legalább 10-20%-a jelentkezik háziorvosánál különböző nem traumás eredetű mozgásszervi panaszok miatt (vagyis olyan esetben, amikor az ízületi fájdalmat nem előzte meg baleset/trauma).

A gyermekek izomzata, ízületei lazábbak, mint a felnőtteké, amely egyszerre jelent nagyobb rugalmasságot, azonban nagyobb rizikót is az izomeredetű, mechanikus fájdalom megjelenésére.

Kérje gyógytornász segítségét az alábbi panaszok esetén:

 • Fájdalom
 • Zsibbadás
 • Fáradékonyság
 • Ízületi gyulladás, arthritis, JIA
 • Tendinitis, ínhüvelygyulladás
 • Enthesitis
 • Ízületi mozgástartomány beszűkülése (kontraktúra kialakulása)
 • Átlagosnál nagyobb terjedelmű mozgás az ízületekben (ízületi lazaság)
 • Izomerő csökkenése
 • Végtaghossz-eltérés
 • Tartási rendellenesség, gerincferdülés, hanyag testtartás
 • Lúdtalp

A gyógytornát meg kell előznie a szakorvosi vizsgálatnak, gyermekreumatológiai és/vagy ortopédiai javallatra kezdhető meg a komplex gyermek-fizioterápia.

A szakorvosi vizsgálatról szeretnék többet megtudni

Kamaszok, fiatalok

Külön érdemes tárgyalni a kamaszkorban jelentkező mozgásszervi panaszokat. Tudjuk, hogy a mozgásszervi panaszok száma nő az életkor előrehaladtával – gyermekkorban is. Ez azt jelenti, hogy az adoleszcens életkorban a legnagyobb a rizikója az ízületi fájdalom jelentkezésének (vagy egyéb mozgásszervi panaszoknak). A kamaszgyermekek körülbelül harmada él meg erős mozgásszervi fájdalmat legalább havi gyakorisággal. A lányok esetében a krónikus ízületi fájdalom előfordulási gyakorisága magasabb, mint a fiúk esetében.

Bár sok fiatal szenved ízületi-, végtag- vagy gerincfájdalmaktól, életkori sajátosság, hogy nagyobb arányban titkolják azokat. Igaz, az orvosi értelemben vett funkcionális limitáció ritka, mégis: fájdalmaik jelentős arányban korlátozhatják őket a sportban, társas kapcsolatokban.

A krónikus mozgásszervi panaszokkkal élő fiataloknak körülbelül a negyede hiányzik rendszeresen az iskolából, vagy hagy fel a sportolással a fájdalmaira vagy egyéb panaszaira hivatkozva.

Tudjuk, hogy a mozgásszervi panaszok kialakulásában gyakran a pszichológiai stressz is szerepet játszik. A krónikus mozgásszervi panaszokkal, különösen a primer fájdalomszindrómával élő fiatalok esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy dohányoznak, túlsúlyosak, alvászavarokkal küzdenek, de a mentális zavarok sem ritkák.

Másik fontos jellemzője a korosztálynak, hogy bár a betegség-előnyöket igyekeznek a maguk javára fordítani, kisebb a hajlandóságuk, hogy problémájuk miatt segítséget kérjenek. Kevesebb az orvoshoz fordulás, rosszabb a compliance (nehezebben követik az orvosi tanácsokat).

A mozgásszervi panaszok, a túlsúly és az önértékelési zavarok miatt a fiatalok egy jelentős része elfordul a sporttól. Sokszor a gyógytorna az egyetlen lehetőség, ami megtarthatja a fizikai aktivitásukat és visszavezetheti őket a sport világába.

A rendszeresen végzett gyógytorna

támogatja a gyermek (vagy fiatal) függetlenségét,

ezenkívül megtanítja őt a fizikai jólét és erőnlét fontosságára.

Milyen kórállapotok állhatnak a krónikus mozgásszervi fájdalom hátterében?

“Gyulladásos” betegségek

Reumatológia

A reumatikus betegségek gyermekkorban gyakran nem járnak fájdalommal. Reggeli ízületi merevség, ízületi duzzanat, a mozgás kerülése, sántítás hívhatja fel rájuk a figyelmet. Az ízületek mozgás hatására “bemelegszenek”: a mozgás többnyire enyhít a panaszokon.

“Mechanikus” okok

Ortopédia

Ezeknek a betegségeknek az oka anatómiai, fejlődési rendellenesség miatt nem tökéletes az ízület funkciója. Többnyire terhelésre jelentkező fájdalommal járnak. A gyermek reggel, illetve nyugalomban panaszmentes. Az ilyen napszaki ingadozást mutató fájdalmat szoktuk “mechanikus panasz”-ként leírni.

Reumatológia

A gyulladásos jellegű, autoimmun betegségek sokszor mozgásszervi, ízületi fájdalommal járnak, de fontos tudni, hogy gyermekkorban a krónikus (hosszan tartó) ízületi gyulladás fájdalommentes is lehet. Ez, sajnos, gyakran vezet kései diagnózishoz, hiszen a leginkább figyelemfelkeltő panasz, a fájdalom hiányában a szülőben fel sem merül, hogy a gyermek egyéb ízületi panaszai (duzzanat, mozgáskorlátozottság) hátterében reumatikus betegség is állhat. Bizonytalan eredetű mozgásszervi panaszok esetén a kivizsgálás része kell legyen a gyermekreumatológiai vizsgálat is.

A leggyakoribb gyermekkori autoimmun betegség a gyermekkori reuma, vagyis a juvenilis idiopathias arthritis. Ezenkívül ide tartozik a gyermekkori lupus, a juvenilis dermatomyositis és a scleroderma.

Gyulladásos betegségek esetén az ízület mozgástartománya beszűkül, funkciója károsodik, terhelhetősége csökken. Az ízület a megfelelő kezelés nélkül rögzül, visszafordíthatlan károsodást szenved. A terápia során nagyon fontos, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett minél hamarabb megkezdjük a gyógytornát.

Hogy milyen segítséget jelent és milyen fontos szerepet tölt be a fizioterápia a gyulladásos betegségek kezelése során, arról itt olvashat bővebben.

Reumatológiai kórképek:

 • JIA
 • Juvenilis Dermatomyositis
 • Szisztémás Lupus
 • Scleroderma, szisztémás sclerosis

“Mechanikus” ízületi bántalmak

Krónikus, hosszan fennálló panaszokhoz vezethetnek a korábbi traumák. De szintén mechanikus jellegű, vagyis elsősorban terhelésre jelentkező ízületi fájdalmat okoznak az ortopédiai betegségek is.

Az anatómiai, fejlődési rendellenességek tulajdonképpen az ízület, végtag, gerinc túlterhelése révén vezetnek elsősorban izomeredetű fájdalmakhoz.

Gerincferdülés, hanyag testtartás, lúdtalp

Gyermekkorban minden terápia egyben megelőzés is. A gerincferdülés, hanyag testtartás vagy lúdtalp korai korrekciójával a későbbi panaszok megelőzhetőek. Ehhez azonban időben el kell kezdeni a gyógytornát.

Ne várja meg, hogy a gyermek panaszossá váljon!

Az időben kezdett gyógytornával sokszor

megelőzhető a nagyobb baj.

Milyen ortopédiai betegségek esetében fordulhatnak a Mozgás Szabadsága Központhoz?

 • Ortopédiai műtét utáni rehabilitáció
 • Osteomyelitis
 • Sheuermann-betegség – Schroth terápia
 • Gerincferdülés – Schroth terápia
 • Tartáshibák
 • Derékfájás
 • Patellaficam
 • Lúdtalp-torna
 • Sérülés, gipszlevétel utáni fizioterápia
 • Végtag tengelydeformitása

Fájdalomszindrómák 

A reumatológia és az ortopédia határterületén helyezkednek el a primer mozgásszervi fájdalomszindrómák. Komolyabb orvosi rendelenesség nem mutatható ki a panaszok hátterében (ezért nevezzük primernek). A fájdalom-érzékelés hibás működésével magyarázhatjuk a krónikus, hosszan tartó fájdalom kialakulását.

A fájdalomamplifikációs-szindrómában (felnőttkorban fibromyalgiának is nevezik ezeket a kórképeket) szenvedő gyermekek többnyire ízületi lazaság szindrómában is szenvednek.

A fájdalomszindrómák kezelésének központi eleme a komplex gyermek-fizioterápia, gyógytorna és a megfelelő pszichoterápiás vezetés, kezelés.

A fájdalomszindrómákkal kapcsolatban hamarosan újabb írással jelentkezünk, kérjük, kövessék blogunkat és Constantin Tamás Facebook oldalát.

Milyen egyéb panaszokkal fordulhatnak még hozzánk a családok?

 • Obesitás (túlsúly, elhízás okozta mozgásszervi panaszok vagy fogyás igénye esetén)
 • Arc-gyógytorna
 • Általános állapotfelmérés, konzultáció
 • Kinesio Taping

Kérjen időpontot!

Kérjen időpontot, hogy megtapasztalják a Mozgás Szabadságát!

Időpont

Szóljon hozzá!