fbpx

Mik történtek a legutóbbi koronavírussal kapcsolatos bejegyzésem óta?

A legfontosabb intézkedések, amelyek érintik az autoimmun betegségben szenvedő gyermekek ellátását, az alábbiakban foglalhatóak össze:

  • bevezették a látogatási tilalmat
  • minden lázas-felső légúti beteget kötelező maszkban vizsgálni
  • az egészségügyi dolgozókat arra kérik, hogy ne utazzanak külföldre

Látogatási tilalom a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán

A látogatási tilalom a fekvőbeteg-osztályokat és a nappali ellátást érinti, kérjük ezen részlegekre kizárólag egyetlen szülő kísérje a gyermeket. Kórházi felvételt követően a gyermeket kísérő szülő az osztályt nem hagyhatja el – erre érdemes előre felkészülni.

Azt szeretném kérni, hogy az ambulanciára is csak egy szülő kísérje a gyermeket.

A COVID-19 fertőzés gyanújának megítéléséhez minden betegnek még a felvételi irodában kérdőívet kell kitöltenie. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy az esetdefiníció változni fog – ezzel együtt változhatnak a klinikai beléptetés (check-in) szabályai is. (Egyelőre nem bizonyított hazánkban a közösségi terjedés, megjelenése után a rizikóbecslés értelemszerűen egyre nehezebb lesz.)

Egészséges testvért nem engedünk a kórház területére.

Amennyiben a reumatológiára jövő gyermek

vagy a kísérője lázas betegségben

szenved, akkor e-mailen

kérjenek új

időpontot!

Lázas felső légúti betegséggel NEM szabad kivizsgálásra, kontrollra vagy kezelésre jönni!

Központi e-mail címünk: gyermekreumatologia@gyerekklinika.com

Alapbetegséghez nem köthető, infekciós eredetű lázas betegség esetén, kérjük, keressék fel a gyermek háziorvosát. Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén fontos, hogy mindenekelőtt telefonon konzultáljon vele a teendőkről. Szükség esetén értesítse a mentőszolgálatot.

A legfontosabb információk a COVID-19 (koronavírus)-fertőzésről

A vírussal és a védekezéssel kapcsolatos tudnivalókat egy külön posztban részletesen ismertettem, itt az autoimmun betegeknek szóló legfontosabb információkat igyekeztem ismételten röviden összefoglalni.

  1. Gyermekekre úgy tűnik, hogy kevésbé veszélyes a fertőzés.
  2. A gyermekek is megfertőződhetnek, de ritka, hogy a fertőzés tüneteket okozzon, még ritkább, hogy szövődményeket okozzon ebben a korosztályban. Ugyanakkor gyermekközösségekben általában gyorsabban terjednek a vírusfertőzések, ezt figyelembe kell venni – például ha idős személy is van a családban (a tünetmentes gyermek fertőzheti a felnőtteket).
  3. Nincs információnk, hogy az immunmoduláns terápia hogyan befolyásolja a betegek vírussal szembeni védekezőképességét.
  4. A betegség specifikus terápia (anti-reumatikus kezelés) profilaktikus elhagyását nem javasoljuk. Igazolt fertőzés esetén viszont javasolt a kezelés megszakítása. Amennyiben kérdése van, lépjen kapcsolatba velünk, segítünk.
  5. Aktuálisan nincs elérhető bizonyítottan hatékony koronavírus elleni terápia. Több gyógyszerrel, aktív és passzív immunizálással is folyamatban van gyógyszerkipróbálás (elsősorban Kínában), ezek eredményeit az egész világ várja. Amint lesz ezzel kapcsoltban új információnk, azt meg fogjuk mi is osztani.

További óvintézkedések

Egészségügyi intézményben, különösen, ahol lázas-fertőző betegek akut ellátása is folyik, javasoljuk, hogy az immunszupprimált betegek maszkot hordjanak (ez az influnza járvány miatt is indokolt).

Fokozottan figyeljünk a saját és a gyermek személyes higiénéjére. A kórházba csak olyan játékot hozzunk a gyermekkel amit könnyen tudunk fertőtleníteni. Gyakran mossunk kezet, az érkezés után és a távozás előtt használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

A halasztható vizsgálatokat, kezeléseket igyekezzünk járványmentes időszakra időzíteni.

Szóljon hozzá!