fbpx

Fájdalomcsillapítás

ízületi punkció során

A gyermekkori reumatikus betegségek kezelése során az ízületi gyulladás gyors kontrollját lehet elérni a lokális ízületi kezelésekkel. Ennek során az ízület üregét egy vékony tűvel megszúrjuk, a felgyülemlett gyulladásos izzadmányt lebocsátjuk (csapoljuk) és a beavatkozás végén az ízület üregébe hosszú hatású szteroidot injektálunk (intraartikularis szteroid kezelés).

Az eljárás nagyobb ízület, illetve jelentősebb folyadékgyülem jelenléte esetén nem különösebben fájdalmas, egy vérvételhez hasonlíthatjuk. Igényli ugyanakkor a gyermek együttműködését, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a fájdalmasság nagyobb mértékben függ a gyermek kooperációján, mint a beavatkozást végző gyakorlatán. Ha ugyanis a szúrás során mozgatja a végtagját, megfeszíti az izomzatát, akkor azzal erős fájdalmat provokálhat (tulajdonképpen ráfeszíti az ízületi stukturákat a tűre).

Először nézzük meg, hogy is zajlik a beavatkozás?

képes bemutató

Gyermekként senki nem szeretné

azt hallani,

hogy “csak egy szúnyogcsípés

lesz.”

A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS

LEHETŐSÉGEI

A beavatkozás fájdalmasságát nagyban befolyásolja a gyermek szorongása, félelmei is. Minden szempontot figyelembe kell vennünk és minden segítséget meg kell adnunk, hogy a gyermek a lehető legkevesebb rossz emlékkel távozzunk tőlünk.

FÁJDALOM, FÉLELEM

Helyi érzéstelenítés

Nagyobb gyermekek esetében elégséges lehet a helyi érzéstelenítés.

Általános érzéstelenítés

Kisebb gyermekek esetében altatást alkalmazunk.

Éber szedáció

Hogy a nagyobbaknak se fájjon 🙂

Gyors hatású, igény szerint adagolható.

Helyi érzéstelenítés

EMLA krém

A beavatkozás előtt kell közvetlenül alkalmazni. Alkalmazható vérvételekhez is.

Helyi érzéstelenítés

Lidocain spray

Hatása gyorsabban kialakul, mint az EMLA-nak.

Általános érzéstelenítés

Altatás

Altatóorvos segítségével alkalmazzuk. Az altatószert intravénásan adagoljuk, vagyis a beavatkozás előtt branül szúrás szükséges. A gyermek életfunkcióit a beavatkozást követően, az ébredés fázisában, monitoroznunk kell.

Általános érzéstelenítés

Éber szedáció

Az éber szedációs készülék oxigén és nitrogén oxidul gázok keverékét lélegezteti be. A dinitrogén-oxid fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a fájdalomérzetet és növeli a fájdalomküszöböt. A beteg a beavatkozás közben éber, de nem érez fájdalmat vagy szorongást. Az 50%-os oxigénkoncentráció – mintegy kétszerese a környezeti levegőnek – biztosítja a belélegzett gáz megfelelő oxigéntartalmát.

További információ

Mik az éder szedáció előnyei?

  • Az éber szedálás nem altatás. A gyermek nem veszíti el eszméletét, nem lesz magatehetetlen, mint a klasszikus általános anesztézia esetében.
  • Szükség szerinti alkalmazást tesz lehetővé, a rendszer úgy van kialakítva, hogy nem lehetséges túladagolás – így bármily furcsán hangozhat elsőre, a gyermek maga tudja adagolni a szükséges mennyiséget.
  • Az éber szedáció abban az esetben alkalmazható, amikor gyorsan kialakuló és gyorsan megszűnő fájdalomcsillapításra van szükség, illetve ha a kezelt fájdalom intenzitása enyhe vagy közepes, és meghatározott ideig tart.
  • A fájdalomcsillapító hatása néhány légvétel után jelentkezik és használatának abbahagyása után néhány percen belül megszűnik.
  • Egy hónapnál idősebb gyermekeknél és felnőtteknél alkalmazható.
  • Külön előnye, hogy előzetes vénabiztosítást nem igényel, illetve hosszabb megfigyelés sem szükséges a beavatkozást követően.

Amit az éber szedáció előtt el kell mesélnünk:

Az éber szedáció többnyire újdonságként hat a gyermekek nagy részénél, tehát a részletes magyarázat elősegíti az együttműködést.

  • A dinitrogén-oxid/ oxigén elegy 6-7-szeri belélegzése után a gyermek elkezdi érezni az első hatásokat, amelyek rendszerint a végtagok zsibbadásérzetével kezdődnek.
  • A beadás után körülbelül egy perccel a beteg lebegést érez, és a gátlások feloldódása miatt elernyedést tapasztal. Ebben a kezdeti szakaszban a páciens a közeli hangokat egyre távolabbiként hallja.
  • A folyamatos inhaláció harmadik percének a végére a gyermek eléri az analgézia (fájdalomcsökkentő hatás) csúcsát. A lebegésérzés keveredhet ájulásérzettel. Ezt előre közölni kell a beteggel, hogy elkerüljük a stresszt és az aggódást.
  • Az adagolás első perceiben a páciens érzékeli a gáz nevettető hatását, valamint érezhet késztetést beszédre, vagy annak közlésére, amit érez. Előzetesen informálni kell, hogy kerülje a beszédet, mivel a beszéd növeli a légköri levegő tüdőbe jutásának kockázatát, és így hígítja a gázgyógyszert. A nevetési inger általában ideiglenes.

Kérjen időpontot!

Kérjen időpontot és tapasztalja meg a Mozgás Szabadságát!

Időpont

Szóljon hozzá!