fbpx

Rossz napom van...

🙁

Mit jelent a fellángolás?

A juvenilis idiopathias arthitis (JIA) a gyermekkori krónikus ízületi gyulladások gyűjtőneve. Mint a nevében is benne van, krónikus betegségekről van szó, többnyire hullámzó kórlefolyást mutatnak, aktív és inaktív, jobb és nehezebb, panaszmentes és panaszos időszakok váltják egymást.

Fellángolásnak nevezzük a JIA tüneteinek rosszabbodását. Ez tarthat napokig, hetekig, de akár hónapokig is. Gyakran tapasztaljuk fertőzések után (felső légúti megbetegedéseket követően), de jelentkezhet minden különösebb figyelmeztetés nélkül, sokszor nem tudjuk beazonosítani az okát. Vannak gyermekek, akik az időjárás változását élik meg rosszabb periódusként. Egyeseknek a nyári időszak a nehezebb, míg másoknak a téli hónapok okoznak több panaszt.

Mik a fellángolás tünetei?

 1. Fokozott ízületi merevség. Többnyire reggel jelentkezik. Tünetnek akkor tekintjük, ha tovább tart mint néhány perc. Az ízületi merevség nem feltétlenül napszakhoz kötött, hátterében ugyanis az áll, hogy a nem használt, nyugalomban lévő ízületek nehezebben mozdulnak, “be kell őket melegíteni, járatni”.
 2. Fokozott fáradékonyság.
 3. Nyugalmi, éjszakai fájdalom.
 4. Ízületi duzzanat, ízületi fájdalom.
 5. Nehézség korábban gond nélkül űzött tevékenységek során.
 6. Járási távolság csökkenése – a gyermek nem tud olyan távot megtenni panasz nélkül, amit korábban gond nélkül megtett.
 7. Sántítás.
 8. A JIA bizonyos formái lázat és kiütéseket okozhatnak.

Láthatjuk, a betegség jóval több panaszt tud okozni, mint a szemmel látható ízületi gyulladás jelei.

És ne felejtsük: az ízületi fájdalomnak és a gyermek panaszainak egyéb oka is lehet, mint a JIA.

Mit tegyünk fellángolás idején?

Először is vegyük komolyan a fellángolásokat, ne legyintsünk panasz esetén. Az aktív ízületi gyulladás ronthatja a gyermek iskolai teljesítményét, befolyásolhatja fizikai aktivitását. Ha hosszú időn keresztül nem kezeljük, a kezeletlen krónikus gyulladás az ízületek visszafordíthatlan károsodását okozhatják.

Nem szteroid gyulladásgátlók

Szükség esetén már otthon kezdjünk el nem szteroid gyulladásgátló kezelést. Az ibuprofén tartalmú készítmények, mint például a Nurofen, vény nélkül kaphatóak. A diclofenac, vagy piroxicam tartalmú készítmények vénykötelesek. Ha korábban kapott javaslatot a gyermekreumatológiai team-től ezek használatára, akkor alternatíváját jelentik a szabadon beszerezhető készítményeknek.

Mit tegyek, ha a Nurofen nem elegendő?

Ilyenkor paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót alkalmazhatunk otthoni körülmények között. A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók szintén vény nélkül beszerezhetőek a gyógyszertárakban, benzinkutakon.

Vényre kapható fájdalomcsillapító a metamizol, ami korábban csak tabletta formájában volt elérhető, de ma már cseppek formájában 3 hónapos kor felett és 5 kg felett kisgyermekek számára is elérhető.

Mely gyógyszereket adhatom egyidőben? Hogyan tudom kombinálni az otthoni gyógyszereket?

Egyszerre csak egy típusú NSAID-t alkalmazzunk. Ha ennek adása mellett továbbra is panaszos a gyermek, akkor más hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapítót adjunk, paracetamolt és/vagy metimazolt.

Ha bizonytalan, hogy melyik gyógyszert alkalmazza, akkor forduljon háziorvosához és kérjen segítséget.

Meddig várjak?

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot háziorvosával. Amennyiben az otthon alkalmazható kezelésekkel 5-7 nap alatt nem ér el javulást, akkor egyeztessen a gyermekreumatológia team klinikus nővérével telefonon, vagy emailen. Súlyos panaszok (sántítás, szemmel látható nagyobb ízületi duzzanat vagy iskolai hiányzáshoz vezető súlyos fájdalom) esetén akár hamarabb is lépjen kapcsolatba a szakkellátást végző intézmény munkatársaival.

A dolgok rosszabbra is fordulhatnak. Ha messze van a soron következő kontroll időpontja, akkor ne várja meg azt: számoljon be e-mailen vagy telefonon a gyermekreumatológia team-nek a gyermek panaszairól, szükség esetén be fogják Önöket hívni előrehozott kontrollra.

Talán Ön is emlékszik, hogy súlyos fellángolás esetén a gyermekreumatológia centrum számos módon segíthet túllendülni a nehéz időszakon: akár lokálisan adott intraarticularis injekció adásával, vagy szükség esetén rövid idejű szájon át alkalmazott szteroid lökéskezelés alkalmazásával. Előfordulhat, hogy a fellángolás azt is jelenti: az alkalmazott fenntartó kezelés nem elég hatékony és módosítani kell a gyermek hosszú távú bázisterápiáját is.

Milyen nem gyógyszeres lehetőségek vannak, hogy a gyermek panaszait csökkentsük?

Néhány gyermek a meleget, mások a hideget szeretik, amikor fellángolásuk van. Az ízületi merevség többnyire inkább a meleget, a duzzadt-fájdalmas ízület pedig a hideget kívánja. Melegítő párna (pl meggymag melegítő párna), vagy hideg jégzselé csillapíthatja a panaszokat. Kérjük, a biztonságos alkalmazás érdekében mindenképpen tartsa be a használati utasítást.
Néha egy reggeli meleg fürdő vagy melegvizes zuhany is segíthet a panaszok enyhítésében.

Fellángolás idején nagyon erős lehet a késztetés, hogy a gyermek ágyban maradjon és pihenjen, de fontos tudni, hogy az inaktivitás hosszú távon rontja a panaszokat: az ízületek merevsége, rigiditása csak fokozódni fog. Próbáljon meg a gyermek talpon maradni és minél többet mozogni – de vigyázzunk, hogy túlzásba se essünk. Kerüljük a sérülés lehetőségét és vegyük figyelembe a gyermek pszichés állapotát is. Lehetőség szerint bátorítsuk, de nem büntessük, ne hozzuk kényelmetlen helyzetbe olyan célok kitűzésével, amelyeket aztán nem tud teljesíteni.

Próbáljuk meg valamennyi ízületet átmozgatni a nap során, ha önállóan nem sikerül, akkor szülői segítséggel a passzív mozgástartományt járjuk be minden nap. Ha az ízületi mozgástartomány beszűkülését tapasztalná, akkor kérje gyógytornászuk segítségét további fizioterápia érdekében.
Hasznos lehet a kinesio-tape alkalmazása. Fájdalomcsillapító hatása van és segíti a mobilizálást. Kérje gyógytornásza segítségét.

Fontos a hatékony stresszmenedzsment, az otthon alkalmazható taktikákról egy külön posztban fogok írni. Amennyiben úgy érzi, hogy a gyermek professzionális kezelésre szorul, kérje a gyermekreumatológia team pszichológusának segítségét. A relaxációs technikák, kognitív-viselkedés terápia sokat segíthet a fellángolásokkal történő megküzdésben is.

Tippek a fellángolás elkerülése érdekében

 • Ragaszkodjon a gyermekreumatológiai team-mel meghatározott terápiás tervhez.
 • A javaslatnak megfelelően szedje a gyermek a gyógyszereit.
 • Ha kérdése van, ha bizonytalan, forduljon háziorvosához és szükség esetén a gyermekreumatológiai team-hez.
 • Mindig legyen figyelemmel a fellángolás tüneteire.
 • A fellángolást mindig időben kezelje.
 • Tervezzen időben: a jól felszerelt házipatika sok panasztól kímélheti meg a gyermeket.
 • Élvezze a hétköznapokat! Ne felejtse: “Az arthritis nyomott hagyhat az ízületen, de nem hagyhatjuk, hogy az arthritis nyomot hagyjon a gyermek életén!”

Ha bizonytalan vagyok, akkor hol kérhetek még tanácsot?

A Mozgás Szabadsága Központ heti rendszerességgel, előre foglalható időpontban online konzultációs lehetőséget biztosít.

Ez a weboldal olyan egészségügyi információkat tartalmaz, amelyek kizárólag általános tájékoztatási célúak. Az oldalon található anyagok nem jelentenek olyan orvosi vagy gyógyszerészeti tanácsokat, amelyek más gyógykezeléseket feleslegessé tesznek vagy helyettesítenek. Jelen weboldal üzemeltetője kifejezetten felhívja valamennyi felhasználó figyelmét arra, hogy egészségügyi ellátás elsődlegesen kvalifikált orvosi és gyógyszerészeti személyzettől szerezhető be.

Szóljon hozzá!